Travel Tips

Cara Cepat Kumpul Mata Ganjaran Air Asia

Posted on

Kali ni saya nak tulis pasal mata ganjaran Air Asia. Melainkan kita frequent traveler (travel 2,3 kali sebulan), nak kumpul mata ganjaran Air Asia sebenarnya agak susah. Tapi, sebenarnya, ada cara lain untuk dapat mata ganjaran Air Asia selain dari tempah flight. Contohnya, dengan shopping online atau tempah hotel.   Kalau korang perasan, bila pakai […]

Travel Tips

7 Tips Beli Tiket Murah

Posted on

Tiket kapal terbang adalah antara kos paling tinggi bila nak pergi travel, terutamanya kalau nak pergi tempat jauh. Tapi kita masih boleh dapat harga berbaloi kalau pandai guna tips yang betul. Kat sini saya senaraikan beberapa tips beli tiket murah yang memang dijamin. Tips ni adalah tips biasa yang sepatutnya korang dah tahu.   1. […]

Travel Tips

Air Asia ASEAN Pass – berbaloi atau tidak

Posted on

Mungkin korang penah dengar tentang Air Asia ASEAN Pass. Pas ini adalah produk dari Air Asia, yang boleh digunakan di negara ASEAN. Tujuannya adalah supaya pelancong boleh mengembara ke serata ASEAN dengan 1 pas sahaja, dengan harga lebih murah.   Pas ini sah untuk 10 negara ASEAN sahaja iaitu: Malaysia, Indonesia Singapura Thailand Laos Vietnam […]

Travel Tips

Tips travel ke Uluru, Australia

Posted on

Uluru atau Ayers Rock adalah batu besar yang menjadi salah satu ikon pelancongan di Australia. Apa menariknya batu ini? Well, bagi saya personally, batu itu sendiri tak ada apa yang sangat menarik kecuali ia saaangatttt besarrrrr dan agak luar biasa sebab ia teletak di tengah-tengah kawasan yang tandus.   Uluru terletak di Kata Tjuta National […]

Travel Tips

Semua backpacker mesti ada 6 perkara ini

Posted on

OK, jom kita mula dari awal. Ramai orang yang baru nak mula backpack akan tanya macam mana nak mula jadi backpacker? Jawapan senang adalah cari duit, beli tiket kapal terbang dan lepas tu pergilah travel. Tapi setelah beberapa tahun travel, saya harap orang jawab dengan lebih lengkap contohnya berapa bajet untuk backpack biasanya? Apa yang […]

Travel Tips

Perlukah Travel Insurance?

Posted on

  Perlu atau tidak mengambil travel insurance? Saya rasa perlu.   Kenapa? Kita lebih banyak melakukan aktiviti ketika mengembara berbanding waktu lain, jadi banyak risiko yang ada. Contohnya, sakit, barang hilang, tertinggal kapal terbang, penerbangan tertangguh, bencana alam dan sebagainya. Jadi, amat penting untuk memastikan kita dilindungi dari risiko yang ada.   Mahal ke travel […]

Australia

16 aktiviti percuma/murah di Sydney

Posted on

Seperti dijanjikan, ini adalah artikel terakhir tentang  aktiviti percuma/murah di bandar-bandar besar Australia. 3 artikel yang lepas adalah untuk Melbourne, Brisbane dan Perth, dan kali ini, Sydney. Sydney merupakan bandar terbesar di Australia dan disinilah juga bandar pertama yang menjadi penempatan orang Eropah pada tahun 1788. Sydney juga merupakan antara bandar paling mahal untuk dilawati dalam dunia. Jadi disini […]

Australia

10 aktiviti percuma/murah di Perth

Posted on

  Selepas Melbourne dan Brisbane, sekarang saya kongsikan aktiviti percuma/murah di Perth pula. Tak perlu tulis mukadimah panjang-panjang, here you go: Kings Park Merupakan antara tempat paling popular di Perth dan ianya percuma. Kings park adalah taman yang sangat besar dan meliputi beberapa bahagian seperti di Fraser Avenue Lookout yang mana dari sini anda boleh melihat […]

Australia

15 aktiviti percuma/murah di Brisbane

Posted on

Seperti yang dijanjikan, kali ini saya senaraikan aktiviti yang percuma/murah di Brisbane pula. Untuk aktiviti percuma/murah di Melbourne, sila klik disini. Brisbane, walaupun tak sepopular Melbourne, adalah antara bandar yang saya suka kerana iklim sub-tropikal yang agak mirip dengan iklim Malaysia. Ia juga dibina di sepanjang sungai Brisbane, tidak seperti bandar lain yang dibina berdekatan pantai. […]

Australia

17 aktiviti percuma, murah di Melbourne

Posted on

Kalau dah backpacker namanya, kita memang akan sentiasa cari tempat yang murah, tapi berbaloi untuk dilawati. Dan untungnya, di negara mahal seperti Australia, ada banyak tempat-tempat menarik yang percuma. Jangan tak percaya. Jadi, untuk empat post yang akan datang (termasuk yang ini), saya senaraikan beberapa tempat yang boleh kita lawati dengan percuma di bandar-bandar besar […]