Air Asia ASEAN Pass – berbaloi atau tidak

Mungkin korang penah dengar tentang Air Asia ASEAN Pass. Pas ini adalah produk dari Air Asia, yang boleh digunakan di negara ASEAN. Tujuannya adalah supaya pelancong boleh mengembara ke serata ASEAN dengan 1 pas sahaja, dengan harga lebih murah.   Pas ini sah untuk 10 negara ASEAN sahaja iaitu: Malaysia, Indonesia Singapura Thailand Laos Vietnam […]

Continue Reading

Tips travel ke Uluru, Australia

Uluru atau Ayers Rock adalah batu besar yang menjadi salah satu ikon pelancongan di Australia. Apa menariknya batu ini? Well, bagi saya personally, batu itu sendiri tak ada apa yang sangat menarik kecuali ia saaangatttt besarrrrr dan agak luar biasa sebab ia teletak di tengah-tengah kawasan yang tandus.   Uluru terletak di Kata Tjuta National […]

Continue Reading

Semua backpacker mesti ada 6 perkara ini

OK, jom kita mula dari awal. Ramai orang yang baru nak mula backpack akan tanya macam mana nak mula jadi backpacker? Jawapan senang adalah cari duit, beli tiket kapal terbang dan lepas tu pergilah travel. Tapi setelah beberapa tahun travel, saya harap orang jawab dengan lebih lengkap contohnya berapa bajet untuk backpack biasanya? Apa yang […]

Continue Reading

Perlukah Travel Insurance?

  Perlu atau tidak mengambil travel insurance? Saya rasa perlu.   Kenapa? Kita lebih banyak melakukan aktiviti ketika mengembara berbanding waktu lain, jadi banyak risiko yang ada. Contohnya, sakit, barang hilang, tertinggal kapal terbang, penerbangan tertangguh, bencana alam dan sebagainya. Jadi, amat penting untuk memastikan kita dilindungi dari risiko yang ada.   Mahal ke travel […]

Continue Reading

16 aktiviti percuma/murah di Sydney

Seperti dijanjikan, ini adalah artikel terakhir tentang  aktiviti percuma/murah di bandar-bandar besar Australia. 3 artikel yang lepas adalah untuk Melbourne, Brisbane dan Perth, dan kali ini, Sydney. Sydney merupakan bandar terbesar di Australia dan disinilah juga bandar pertama yang menjadi penempatan orang Eropah pada tahun 1788. Sydney juga merupakan antara bandar paling mahal untuk dilawati dalam dunia. Jadi disini […]

Continue Reading

10 aktiviti percuma/murah di Perth

  Selepas Melbourne dan Brisbane, sekarang saya kongsikan aktiviti percuma/murah di Perth pula. Tak perlu tulis mukadimah panjang-panjang, here you go: Kings Park Merupakan antara tempat paling popular di Perth dan ianya percuma. Kings park adalah taman yang sangat besar dan meliputi beberapa bahagian seperti di Fraser Avenue Lookout yang mana dari sini anda boleh melihat […]

Continue Reading

15 aktiviti percuma/murah di Brisbane

Seperti yang dijanjikan, kali ini saya senaraikan aktiviti yang percuma/murah di Brisbane pula. Untuk aktiviti percuma/murah di Melbourne, sila klik disini. Brisbane, walaupun tak sepopular Melbourne, adalah antara bandar yang saya suka kerana iklim sub-tropikal yang agak mirip dengan iklim Malaysia. Ia juga dibina di sepanjang sungai Brisbane, tidak seperti bandar lain yang dibina berdekatan pantai. […]

Continue Reading

17 aktiviti percuma, murah di Melbourne

Kalau dah backpacker namanya, kita memang akan sentiasa cari tempat yang murah, tapi berbaloi untuk dilawati. Dan untungnya, di negara mahal seperti Australia, ada banyak tempat-tempat menarik yang percuma. Jangan tak percaya. Jadi, untuk empat post yang akan datang (termasuk yang ini), saya senaraikan beberapa tempat yang boleh kita lawati dengan percuma di bandar-bandar besar […]

Continue Reading

20 hari itinerary Yunnan + Xian

Yunnan merupakan satu wilayah, atau negeri di sebelah barat daya China bersebelahan Laos dan Myanmar. Kawasannya lebih berbukit bukau, masih kurang moden berbanding wilayah-wilayah sebelah timur, Guangdong atau Beijing. Kalau anda mahu mengembara di Yunnan, saya amat menggalakkan anda beli tiket ke Kunming kerana ia adalah bandar yang paling besar dan menghubungkan banyak tempat seperti […]

Continue Reading

10 fakta tentang Australia

  Penduduk asal Australia adalah orang asli Aborigines dan kepulauan Torres, yang sudah tinggal disana sejak berpuluh ribu tahun.   Sekitar tahun 1770, ramai pesalah dari British yang dibawa ke Australia dan menjadi penduduk tetap Australia seperti yang ada sekarang (orang kulit putih)   Australia mempunyai 3 zon masa. Jam sepuluh pagi di Kuala Lumpur […]

Continue Reading