Kenapa saya selesa terbang dengan kapal terbang bajet

Saya percaya setiap orang ada preference sendiri bila mengembara. Ada yang suka pergi ramai-ramai, ada yang suka pergi sorang. Ada yang suka hotel mahal, ada juga yang suka backpackers hostel. Untuk tiket kapal terbang pula, ada orang boleh naik kapal terbang tambang murah, ada orang tak kisah pun asalkan sampai destinasi. Saya jenis golongan kedua […]

Continue Reading

Air Asia ASEAN Pass – berbaloi atau tidak

Mungkin korang penah dengar tentang Air Asia ASEAN Pass. Pas ini adalah produk dari Air Asia, yang boleh digunakan di negara ASEAN. Tujuannya adalah supaya pelancong boleh mengembara ke serata ASEAN dengan 1 pas sahaja, dengan harga lebih murah.   Pas ini sah untuk 10 negara ASEAN sahaja iaitu: Malaysia, Indonesia Singapura Thailand Laos Vietnam […]

Continue Reading

Tips travel ke Uluru, Australia

Uluru atau Ayers Rock adalah batu besar yang menjadi salah satu ikon pelancongan di Australia. Apa menariknya batu ini? Well, bagi saya personally, batu itu sendiri tak ada apa yang sangat menarik kecuali ia saaangatttt besarrrrr dan agak luar biasa sebab ia teletak di tengah-tengah kawasan yang tandus.   Uluru terletak di Kata Tjuta National […]

Continue Reading

Semua backpacker mesti ada 6 perkara ini

OK, jom kita mula dari awal. Ramai orang yang baru nak mula backpack akan tanya macam mana nak mula jadi backpacker? Jawapan senang adalah cari duit, beli tiket kapal terbang dan lepas tu pergilah travel. Tapi setelah beberapa tahun travel, saya harap orang jawab dengan lebih lengkap contohnya berapa bajet untuk backpack biasanya? Apa yang […]

Continue Reading

I’m back

Sedar tak sedar dah setahun lebih saya tak update blog ni. Busy sikit settling down and being an adult. Maklumlah, sebelum ni lifestyle ala-ala hippies gitu. Tapi, I’m back. And hopefully lepas ni saya boleh terus menulis dan kongsi pengalaman & tips kat sini. First thing first, terima kasih kepada yang dah beli dan baca […]

Continue Reading

Buku AUSTRALIA 362 Hari

Saya menulis pengalaman saya melakukan working holiday di Australia di dalam buku yang bertajuk “Australia 362 Hari“. Ia telah di terbitkan pada Mac 2016. FAQ: Kenapa 362 hari? Kerana itu adalah bilangan hari saya di Australia. Tak cukup setahun (365 hari) kerana tiket balik mahal, jadi saya pilih tarikh hari paling murah 🙂   Semua cerita […]

Continue Reading

Thank You and Happy New Year 2016!

2015 has been awesome! I went to new places, I hiked for few days and had the best memories. I didn’t travel a lot this year and maybe the same goes for next year. I’m focusing and planning on better, bigger plans in years to come. However, adventure is found everywhere around us. And I would love to […]

Continue Reading

Perlukah Travel Insurance?

  Perlu atau tidak mengambil travel insurance? Saya rasa perlu.   Kenapa? Kita lebih banyak melakukan aktiviti ketika mengembara berbanding waktu lain, jadi banyak risiko yang ada. Contohnya, sakit, barang hilang, tertinggal kapal terbang, penerbangan tertangguh, bencana alam dan sebagainya. Jadi, amat penting untuk memastikan kita dilindungi dari risiko yang ada.   Mahal ke travel […]

Continue Reading

16 aktiviti percuma/murah di Sydney

Seperti dijanjikan, ini adalah artikel terakhir tentang  aktiviti percuma/murah di bandar-bandar besar Australia. 3 artikel yang lepas adalah untuk Melbourne, Brisbane dan Perth, dan kali ini, Sydney. Sydney merupakan bandar terbesar di Australia dan disinilah juga bandar pertama yang menjadi penempatan orang Eropah pada tahun 1788. Sydney juga merupakan antara bandar paling mahal untuk dilawati dalam dunia. Jadi disini […]

Continue Reading
1 2 3 7